Kleine Academie zoekt weer vaste voet: van drie naar zes docenten                                 Lex Halsema 31-07-20, 15:09

BEMMEL - De Kleine Academie Oost verdubbelt komend cultuurseizoen het aantal docenten van drie naar zes. ,,Daarmee wordt niet alleen het aanbod breder, maar hopen we ook ons atelier in De Kinkel weer permanent te kunnen huren", zegt bestuurslid en docent Bart Elfrink.       

De Kinkel in Bemmel is al jaren de vaste plek voor de cursisten van de Academie. Daar werden en worden verschillende kunstvormen onderwezen, lang onder de naam Open Academie. Omdat de gemeente Lingewaard de subsidie voor cultuuronderwijs verlaagde en de Open Academie zich op cultuuronderwijs voor jongeren moest richten trok het bestuur in 2018 de stekker uit de volwassenentak. 

 

Blij met de herstart

Voor drie docenten en hun volwassen docenten een herstart te maken onder de naam Kleine Academie Oost. Die kende afgelopen jaar het eerste cursusjaar met opnieuw De Kinkel als lesplek. Elfrink, één van de docenten achter de herstart, kijkt daar met gemengde gevoelens op terug. 

,,Natuurlijk zijn we blij dat er een herstart is gemaakt. Cultuur- en kunstonderwijs is belangrijk en omdat veel cursisten er ook zo over dachten hebben we een doorstart kunnen maken. Maar waar we eerder onze vaste zaal, of atelier hadden, moesten we nu per cursusuur ruimte huren. En dat is toch anders. Schilderen of boetseren op een plek waar net de vergadertafel is weggeschoven. En waar je na afloop alles weer terug moet zetten. Je mist de sfeer, in een atelier hangt een echt eigen sfeer en die zijn we een beetje verloren.”

Drie nieuwe docenten

Door het aantrekken van drie nieuwe docenten en de daarmee samenhangende verbreding van het cursusaanbod en cursisten hoopt Elfrink dat de Kleine Academie weer voldoende massa krijgt om de cursusruimte permanent te kunnen huren. 

,,Maar het is nog de vraag of dat lukt, corona zorgt ook op dit punt voor veel onzekerheid. En natuurlijk is het geen doel op zich, we zijn vooral blij dat we in ons tweede jaar het aanbod al weer kunnen verbreden.”

Helend om terug te zijn

Myrna Rasker, gespecialiseerd in kunstonderwijs aan jongeren, Arjan Moscoviter (schilderen en kunstgeschiedenis) en Philo van Wamel zijn de drie nieuwelingen. Een relatieve term, want Van Wamel gaf al eerder les in Bemmel en keert daar nu terug. ,,Er waren in 2015 wat interne strubbelingen met het toenmalige bestuur en moest ik weg. Het voelt dan ook heel helend om weer terug te zijn", zegt de Nijmeegse kunstdocente. Zij geeft schilder- en tekenlessen. 

Binnen de Kleine Academie Oost zijn docenten zelf verantwoordelijk voor het werven van cursisten, het afhandelen van de financiën en de planning en organisatie van hun lessen. De ondersteunende koepel bestaat niet meer. ,,Ja dat is anders dan vroeger", geeft Van Wamel toe. ,,Maar het is ook zo dat die trend al jaren bezig is, dus we zijn min of meer gewend om op eigen benen te staan. Al is het natuurlijk wel jammer, je steekt je energie liever in het lesgeven en de kunst.”

Extra werk

Dat extra werk is ook voor Elfrink een thema maar hij mee worstelt. ,,Wij vinden cultuuronderwijs voor volwassenen belangrijk. Lingewaard zou blij moeten zijn dat we deze voorziening in de benen houden. Maar we krijgen geen subsidie en ik ervaar ook weinig steun. We worden nu als commercieel bedrijf gezien en moeten zelfs voor een berichtje in het gemeentenieuws betalen. Dat voelt als een gebrek aan waardering.”

Het nieuwe cursusseizoen gaat in oktober van start.